sâmbătă, iulie 17, 2010

Peste la cuptor

Cand nu am ce face si ma plictisesc ma bag in bucatarie si adun toate informatiile culese de peste tot si incerc sa realizez o reteta cu ce am in casa in momentul respectiv, pentru ca sunt cam comoda sa merg sa fac alte cumparaturi. Asa am incercat intr-o zi reteta ce am sa v-o prezint in randurile ce urmeaza. Pentru aceasta reteta aveti nevoie de: - un peste sau doi (depinde de marimea pestelui si de marimea tavii); - o rosie mai mare; - trei catei de usturoi; - o ceapa potrivita; - un pahar de vin alb; - o lamaie; - ulei (nu trebuie foarte mult), sare, piper si putin cimbru (pentru cei care apreciaza acest condiment). Pentru inceput se pune in tava uleiul, apoi se aseaza legumele taiate bucatele mai mari, realizandu-se un pat pentru peste. Dupa ce pestele a fost taiat bucatele si spalat se aseaza peste patul de legume, condimantandu-se cu sare, piper si cimbru dupa gust. Peste toata nebunia aceasta se toara un pahar de vin alb si se stoarce zeama de la lamaie (in functie de gustul fiecaruia, se pot pune si cateva felii de lamaie in tava). Se da la cuptor, care este incins i se lasa pana se rumeneste pestele pe ambele parti. Atentie nu trebuie sa se evapore toata zeama, e bine sa ramana un pic din acel suc care se formeaza pentru ca e foarte gustos, iar pestele nu este bun daca e prea crocant.Pestele poate fi de orice fel, eu am incercat si cu macrou si cu peste proaspat; mie imi place cel care nu are oase foarte multe. Se serveste cald (si rece, depinde de preferinte) cu mamaliguta cu musdei si desigur daca pestele este prea dulce mai merge stoarsa un pic de lamaie deasupra. Iami, iami. PS : sa nu uitati si de paharul de vin pe care sa il aveti atunci cand o sa savurati minunatia. Pofta mare!!!!!!!!!!!!

miercuri, iulie 14, 2010

Limonada

Ce sa zic, a venit vara si caldura, pe langa toate nebuniile astea care ne dau bataie de cap. In astfel de situatii si vremuri e bine sa avem ceva care sa ne racoreasca si sa ne mai indulceasca un pic. Astfel am cautat o reteta de limonada, drept vorbind ce este mai bun in perioada asta decat o limonada care sa ne relaxeze? Si tot cautand eu asa, intr-o zi uitandu-ma la o emisiune de la TV cu specific culinar, am aflat o reteta pe care eu o gasesc foarte gustoasa. Prin urmare sa lasam barfa si sa trecem la treaba. Mai intai luam 2 lamai pe care le spalam si le curatim de coaja, dar coaja trebuie taiata subtire pentru ca la randul ei este taiata in fasii subtiri, din care o sa facem un sirop. Siropul se realizeaza din 1 cana de zahar si 1 cana de apa, se lasa la foc mic pana se topeste zaharul dupa care adaugam fasiile de coaja de lamaie; lasam pana se intareste un pic siropul, ca la dulceata. La final realizam limonada, astfel: punem intr-un pahar inalt 2 linguri de sirop din coaja de lamaie peste care turnam apa rece si zeama de la o jumatate de lamaie. Este foarte gustos si racoros. Sper sa va placa. Relaxare placuta!